Gastrit bitkisel çözüm- İyi Gelen Bitkiler

Gastrit bitkisel çözüm - İyi Gelen Bitkiler
 
Gastrit mide astarının iltihaplanması olarak özetlenebilir. Alkol tüketimi, ilaç kullanımı, sigara ve stres gibi nedenlerin yanı sıra en yaygın sebebi bakteriden kaynaklanan enfeksiyondur. İştah azalması, bulantı, kusma, karın şişkinliği, koyu renk dışkı, hazımsızlık gibi semptomları vardır. Gastrit için önerilen bitkilerle amaçlanan mide zarındaki tahriş ve iltihabı azaltmaktır. Mide bağırsak sistemindeki iltihap sorunları ile ilgili olarak özellikle birkaç bitkinin adı çok sık geçer. Bunlardan bazıları: meyan kökü, zerdeçal ve papatyadır.

Papatya

Gastrit için uygulanan bitkisel tedavilerde papatya en etkili bitkilerin başında gelir. Papatyanın iltihap kurutucu, ağrı kesici ve antibakteriyel özellikleri şüphesiz bu durumu açıklar. Bağırsaklardaki gaz miktarınız azaltmak için de papatya birebirdir. Papatya uzun zamandan beri hazımsızlık ve mide bağırsak sistemi dokularının tahrişi söz konusu olduğunda tavsiye edilen bir bitki olmuştur. Bitkinin rahatlatıcı etkisi ve hasar görmüş mukozayı iyileştirmesi de kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Meyan Kökü

Meyan kökü mukoza tahriş riskini azaltarak gastriti önlemeye yardımcı olabilen bitkilerden biridir. Reflü, soğuk algınlığı ve ülser için de önerilir. Ancak meyan kökü ile ilgili olarak bitkinin yan etkilerine dair de pek çok uyarı vardır. Toz, tablet veya ekstrakt olarak satılan takviyelerin doktora danışmadan uzun süreyle kullanılmaması ve ayrıca kullanılacak meyan kökünün deglisirine (DGL) olması önemlidir. Aksi halde meyan kökündeki glisirizin maddesinin ciddi yan etkileri olabilir. Meyan kökü ihtiva eden ürünler ve her türlü meyan kökü kürü için mutlaka önce doktora danışın.

Zerdeçal

Zerdeçal, Asya körisine, sarı hardal rengini veren bitkidir. Dört bin yılı aşkın bir süredir pek çok kültürde çeşitli hastalıklar karşısında kullanılagelmiştir. Zerdeçaldaki kurkumin pigmenti, vücutta iltihabı alevlendiren enzimlerin seviyesini düşürerek, iltihabın azalmasına yardımcı olur. Antioksidan özelliği ve sindirime yardımcı olması da dikkat çeken yararları arasındadır. 2001 yılında Tayland’da yürütülen bir araştırma sonucunda zerdeçalın gastrit semptomlarını 1-2 hafta içerisinde hafiflettiği ve hastaların normal bir beslenmeye geçişini kolaylaştırdığı görülmüştür.

Kimyon

Gastriti olan kişiler hazımsızlık, mide şişkinliği ve mide ekşimesi gibi semptomlardan şikayetçi olabilirler. Özellikle Akdeniz mutfağında sıkça kullanılan kimyon, bu semptomları azaltmaya yardımcı olabilir. Kimyonun gastrit üzerinde iyileştirici bir etkisi yoktur ancak ağrıyı hafifletebilir. Yarım çay kaşığı, ezilmiş kimyon tohumunu bir litre suya karıştırıp, kaynattıktan sonra süzülerek elde edilen karışım, gastrit için önerilen, Ayurvedik tıp reçetelerinden biridir. Ancak baharatlar gastrit hastalarının dikkatle tüketmesi gereken bitkisel gıdalar arasındadır. Bu nedenle, kimyon kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Zencefil

Zencefil mide bağırsak sistemi rahatsızlıklarında ve özellikle de gastrit şikayetinde rahatlık sağlayan bir bitkidir. Mideyi yatıştıran bir bitkidir. Güney Asya kökenli bitki, günümüzde dünyanın pek çok farklı bölgesinde yetişmektedir. Mide problemleri, hazımsızlık, bulantı gibi şikayetler için olduğu kadar dolaşım sorunları, baş ağrısı ve sıcak basması gibi rahatsızlıklar için de önerilir.

Karnıyarık Otu
Karnıyarık otu genellikle kabızlığı geçirmek ve günlük lif alımını artırmak için kullanılan bir bitkidir. Bitki yüksek oranda lif içerir ve ishali tedavi eder. Gastrit rahatsızlığı olanların karnıyarık otu kullanması semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Karnıyarık otu toz, granül, sıvı, kapsül şeklinde satılır ve ağızdan alınır. Ancak bakteri sonucu ortaya çıkan gastrit rahatsızlığı için çoğu kez enfeksiyonu gidermek için doktor antibiyotik verir. Bu durumda ilaçlarla bitkisel takviyelerin etkileşime geçme ihtimalini göz önünde bulundurup doktora danışmadan bitki takviyesi almamalısınız.


0 commentaires:

Yorum Gönder