HAZIMSIZLIK-Hazımsızlığa İyi Gelen Bitkiler

HAZIMSIZLIK-Hazımsızlığa İyi Gelen Bitkiler:

Yemeklerden sonra gaz, şişkinlik, bulantı, ağrı gibi rahatsızlık veren hazımsızlık belirtileri bitkisel reçeteler de dahil olmak üzere, çeşitli doğal yöntemlerle giderilebilir veya önlenebilir. Ancak hazımsızlık tek başına bir hastalık değildir ve bazen reflü, ülser ya da safra kesesi, pankreas hastalıkları gibi sindirimle ilgili çeşitli hastalıkların sonucu da ortaya çıkabilir. Hazımsızlık her zaman hafife alınabilecek bir şikayet değildir.

Özellikle orta yaştaki kişilerde kusma, kilo kaybı, yutma güçlüğü gibi başka belirtiler de hazımsızlığa eşlik ediyorsa, hazımsızlık sorunu için mutlaka doktora danışılması tavsiye edilir.

Hazımsızlık şikayeti öğünlerinizi zehir ediyorsa bitkilere ya da reçetesiz mide ilaçlarına başvurmadan önce gözden geçirmeniz gereken ilk konu, yeme alışkanlıklarıdır. Hazır gıdalar, işlenmiş yiyecekler, ağır, yağlı yiyecekler, geç saatlerde yemek yemek, hızlı yemek yemek gibi pek çok farklı hazımsızlık nedeni olabilir.

Herhangi bir rahatsızlık sonucu ortaya çıkmayan hazımsızlık şikayeti doğru ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının yanına çeşitli bitkisel reçetelerin de dahil olmasıyla giderilebilir ve sindirim sistemi sağlığı iyileştirilebilir.

Hazımsızlığa Karşı Önerilen Bitkiler

Papatya

Papatyanın hem gaz giderici hem de sindirim sisteminde iltihap ve tahriş giderici özellikleri vardır. Mide asidinin yemek borusuna kaçarak mide yanmasına yol açtığı durumlarda papatyanın iltihap giderici özelliği bu şikayeti yatıştırmaya yardımcı olabilir. Ek olarak papatya sindirim yolunda iltihabı ve tahrişi önleyerek sağlıklı bir sindirimin de yolunu açan bileşenler içerir.

Papatyanın bir diğer özelliği de hem bağırsak hem de midede kasılmaları önlemesi ve mide kramplarına iyi gelmesidir. Papatya gaz, huzursuz bağırsak sendromu, kolik, ishal, mide ağrısı ve hazımsızlık için rahatlatıcı ve şikayetleri azaltan bir etki gösterir.

Hazımsızlığa karşı 1 çay kaşığı kurutulmuş papatyayı 1 fincan kaynar suda demleyerek, günde 3 defa, öğünler arasında içebilirsiniz.

Karahindiba

Karahindiba, özellikle yemeği fazla kaçırdığınız için ortaya çıkan hazımsızlığa karşı detoks etkisi gösteren ve rahatlatan bir bitkidir. Böbrekleri çalıştırır ve vücudun zararlı maddelerden kurtulmasına yardımcı olur. Mide asidi düşükse daha yararlıdır. Mide asidi fazlalığından kaynaklanan hazımsızlıkta daha yatıştırıcı bir bitki tercih edilmesi önerilir.

1-2 çay kaşığı kurutulmuş karahindibayı bir fincan kaynar suda demleyerek, günde 3 defa öğünler arasında içebilirsiniz.

Rezene


Hazımsızlık belirtilerinden gaza karşı oldukça etkili bitkilerden biri de rezenedir. Gaz giderici özelliğinin yanı sıra anne sütünü arttırmasıyla da ünlüdür. Nane ve kimyonla karıştırılarak da tüketilebilir. Yarım çay kaşığı toz haline getirilmiş rezene tohumunu, bir fincan kaynar suda demleyerek günde 3 defa içebilirsiniz. Hazımsızlık nedeniyle oluşan gaz problemlerinde ve kramplarda, bu şikayetleri hafifletici etki gösterir.

Zencefil

Elbette sindirim sağlığından söz edip de zencefili atlamamız mümkün değil. Zencefil özellikle bulantı giderici bir bitki olarak bilinir ama ülserden tutun da midede gaz toplanmasına kadar başka pek çok sindirim sorunu için de önerilebilir. Zencefil iltihap gidericidir ve ayrıca yiyeceklerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştırmaya destek olur. Böylece hazımsızlıkla ilgili çeşitli belirtilerin dindirilmesine yardımcı olabilir.

Yarım çay kaşığı, ince kıyılmış, taze zencefili bir fincan kaynar suda demleyerek günde birkaç bardak içebilirsiniz.

Nane

Nane çayı oldukça sevilen bitki çaylarından biridir. Ferahlatıcı etkisiyle günün her saati içmekten keyif alabileceğiniz bir çaydır. Nane mide ve bağırsağı rahatlatır, bulantıyı ve gazı giderir. Üstelik oldukça güçlü bir mikrop öldürücü etkisi vardır. Huzursuz bağırsak sendromu olan kişiler nane çayının faydasını görebilir.

Nane çayı yapmak için 1 tepeleme çay kaşığı dolusu kuru naneyi, bir fincan kaynar suda 10 dakika demleyerek içebilirsiniz. Günde birkaç bardak içmenizde sakınca yoktur.

Ayrıca hazımsızlıkla birlikte bağırsak hareketlerinde yavaşlık, kabızlık gibi sorunlar yaşanıyorsa bir bardak suya bir damla nane yağı damlatılarak içilebilir.

Biberiye

Özellikle midenizde bozulma alametleri olduğunda, mideyi sakinleştirmek ve gaz şikayetini gidermek için önerilen bitkilerden biri de biberiyedir. Biberiye yaprakları hazımsızlık için önerilen geleneksel reçetelerden biridir. Baş ağrısı ve stres için de önerilen biberiye, stresten kaynaklanan mide problemlerini azaltmaya da yardımcı olabilir.

Kabızlık sorununda 2 damla kadar biberiye yağı ile karın bölgesine masaj yapmak, rahatlatıcı olabilir.

Hazımsızlık içinse, 1-2 çay kaşığı kuru biberiyeyi bir fincan kaynar suda demleyerek tüketebilirsiniz. Öğünler arasında günde 3 defa içmeniz önerilir.

Hazımsızlık İçin Diğer Bitkisel Çözümler

Zeytin yağında bekletilmiş sarı kantaron çiçekleriyle hazırlanan ‘kantaron yağı‘ 2-3 gün boyunca günde bir tatlı kaşığı kadar içilirse, sindirimi düzenler, hazım problemlerini dindirir. Pek çok evde sıkça hazırlanan, özellikle anneanne ve babaannelerin iyi bildiği, geleneksel bir tariftir. Ancak gün içerisinde önerilenden daha fazlası içilmemeli ya da birkaç günden fazla içmeye devam edilmemelidir.
Artık hepimizin aşina olduğu ve çoğu evde bulunan yeşil çay hazımsızlık için önerilen bitkisel çaylardan biridir. Özellikle şişkinliğe iyi gelir. Ancak içerisinde kafein bulunduğundan çarpıntı yapabileceği unutulmamalıdır. Kafein konusunda hassas olanlar gün içerisinde dikkatli olmalıdır.
Sindirim sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasını teşvik etmek, sindirimi olumsuz etkileyen bakterilere karşı önlem almak ve gaz problemini önlemek için faydalanabileceğiniz bitkilerden biri de zerdeçaldır.
Hazımsızlık, gaz, mide bozukluğu ve ishal problemleri için önerilen geleneksel çaylardan biri de ada çayıdır.
Her zaman tükettiğimiz siyah çay, anason çayı, sarı kantaron çayı, kakule çayı gibi diğer bitkisel çaylar da hazımsızlık nedeniyle rahatsız olan mideyi rahatlatmak için içilebilir.


0 commentaires:

Yorum Gönder