Hangi bitkiler cildi güzelleştirir-Cilde İyi Gelen Bitkiler

Hangi bitkiler cildi güzelleştirir-Cilde İyi Gelen Bitkiler:

Günümüzde bitkilerin iyileştirici gücü sanki yeni bir buluşmuş gibi aktarılsa da, aslında binlerce yıldır insanoğlu doğanın bu gücünden yararlanmaktadır. Modern tıpla birlikte popülerliğini kaybeden bitkilerin, soğuk algınlığından depresyona kadar çeşitli rahatsızlıkları, en azından hafifletecek özellikte maddeler içerdiğini, bugün klinik araştırmalar da desteklemektedir. Örneğin piyasada satılan sabun, yağ, cilt kremi, jel benzeri kozmetik ürünlerin pek çoğunda bitki özlerinin yer aldığını görebilirsiniz. Cildi iyileştiren veya yaşlanmayı geciktiren bitki türleri için yine de önce bir cilt uzmanına baş vurmak en güvenli yöntemdir. Bitkiler iyileştirici olabilecekleri kadar ciltte alerjik reaksiyonlara da yol açacak bir etkiye de sahip olabilirler.

Ginseng

Ginseng, cildi gençleştiren ve canlandırmaya yardımcı olan, güçlü etkisiyle dikkat çeken bitkilerden biridir. Ayrıca kardiyovasküler ve merkezi sinir sistemine iyi gelen, kan dolaşımını iyileştiren bir kimyasal içeriğe sahiptir. Cilt bakımı için kullanıldığında ginseng ekstraktı serbest radikallerin zararını önleyebilecek, güçlü bir antioksidan etkisi gösterir. Pek çok yüz temizleme losyonu, nemlendirici ve cildin elastikiyetini koruyan krem, bu bitki özünü içerir. Ginseng içeren cilt bakım ürünleri 30 yaşın altındaki, hassas ciltli kişilere önerilmez.

Papatya

Yaşlanmanın ciltteki etkileriyle savaşabilecek bitkilerden biri de papatyadır. Ciltteki döküntü, egzama, kaşıntı, aşırı hassasiyet ve alerji gibi sorunlar için başvurulabilecek ideal bitkilerdendir. İçerdiği antiseptik ve iyileştirici nitelikteki fenolik bileşikler sayesinde hücre yenilenmesini destekler. Özünde bulunan, şişlikleri indirmede ve cildi temizlemede etkili olan azulen maddesi sayesinde papatya, iyileştirici tonik olarak en çok kullanılan bitkilerden biridir. Papatya nadiren alerjiye yol açsa da, yan etkisi en az görülen bitkiler arasındadır.

Biberiye

Biberiye cildi sıkılaştırıcı etkisi sayesinde, yaşlanmayı geciktirici kremlerin içinde sıkça kullanılan, aktif bileşenlerden biridir. Bitki, kan dolaşımını arttırır ve şişlikleri azaltarak sağlıklı bir cilt için destek oluşturur. Kan dolaşımının iyileşmesi cildin renginin iyileşmesi, toksinlerin atılıp yararlı besinlerin cilde etkili bir şekilde erişmesi anlamına gelir. Ayrıca biberiyenin dezenfektan ve antibiyotik özellikleri bitkinin akne, egzama ve deri iltihabı rahatsızlıklarını önlemede yardımcı olmasını sağlar.

Cildi için biberiye yağı kullanacak kişiler bu bitkinin güçlü bir uyaran ve nörotoksin olduğunu unutmamalıdır. Bu nedenle epilepsi, yüksek ateş ve diğer sağlık sorunları olan kişiler bu yağı kullanmamalıdır. Ayrıca, biberiye esans yağının içilmesi de önerilmez.

Ekinezya

Ekinezya bağışıklık sistemini güçlendirme kabiliyetiyle bilinen ve daha çok soğuk algınlığı için tavsiye edilen bitkilerden biridir. Özellikle grip mevsiminde adı sıkça duyulur ve bol bol çayı tüketilir. Canlı tonda mor ve pembe iri çiçekleri olan, çok yıllık bir bitkidir. Ekinezya topikal yaraları iyileştirmek dışında, sivilce ve akne tedavisi için de kullanılagelmiştir. Bitkinin kökleri ve çiçekleri kurutulmuş veya taze olarak şifalı özler, çay ve kapsül yapımında kullanılır. Ağızdan alındığında ekinezya genellikle yan etkilere yol açmaz ancak nadir rastlanan vak’alarda alerjik reaksiyonlar ve sindirim sistemi rahatsızlıkları görülmüştür.

Lavanta

Akdeniz Bölgesi bitkilerinden lavanta, güzel kokusuyla ünlü, aromaterapide kullanılan bir bitkidir. Bugün kozmetik dünyasına şöyle bir baktığınızda sabundan, banyo yağlarına dek lavantanın pek çok ticari ürünün önemli bileşenlerinden biri olduğunu görebilirsiniz. Bir antiseptik olarak lavanta yağı cildi yumuşatır ve iltihap kurutucu özellik gösterir. Cilt sağlığını ve yaraları iyileştirici özelliğinin yanı sıra böcek ısırıkları, cilt yanıkları ve cildin tahriş olduğu pek çok durumda lavanta cilde yardımcı bir bitki olabilir. Cilde uygulanan değil de ağızdan alınan bir ürün şeklinde kullanıldığında lavanta, baş ağrısı, kabızlık ve iştah sorunlarına yol açabilir.

Cilde İyi Geldiği Bilinen Diğer Bitkiler

Aromasıyla pek çok parfüm ve cilt losyonunda güle rastlarız. Gül bitkisinin meyvesi kuş burnu, C vitamini bakımından oldukça zengindir ve cildin bağ dokusunu korumaya yardımcı, etkili bir antioksidandır. Cildinizi gül suyu veya kuşburnu çayı ile temizleyebilirsiniz. Ayrıca doğal sağlık ürünleri satan mağazalarda bulabileceğiniz konsantre kuşburnu yağı da cildinize iyi gelebilir.

Cildi temizlemek için önerilen bir başka bitki de ada çayıdır. Ada çayı cildin gözeneklerini açar ve sivilceleri önler.

Sarı kantaron ciltteki lekelere iyi gelen, hücre yenileyici ve yara iyileştirici etkisi olan bitkilerdendir. Sarı kantaron yağı ile yapacağınız cilt bakımı cildin daha pürüzsüz ve parlak görünmesini sağlar. Ancak sarı kantaron yağı sürdükten sonra güneşe çıkılmamalıdır. Ciltte lekelenmeye yol açabilir.


0 commentaires:

Yorum Gönder