Migren için şifalı bitkiler-Migrene İyi Gelen Bitkiler

Migren için şifalı bitkiler-Migrene İyi Gelen Bitkiler:

Migren ağrısı her hangi bir hastalık nedeniyle değil de, kendi kendine ortaya çıkan baş ağrıları grubundandır. Ataklar halinde gelen ağrılar çoğu migren hastasını yatağa düşürür. Ne ışığa ne sese tahammül edilemeyecek ve gündelik işleri aksatabilecek kadar şiddetli olabilen bu baş ağrıları tıbbın henüz tam olarak neden ortaya çıktığını söyleyemediği sağlık durumlarından biridir. Buna karşın migren atağı sırasında beyin kan damarlarının iltihaplandığı ve daralıp genişlediği bilinir.

Migreni tetiklediği bilinen yağlı yiyeceklerden, şarap, kahve benzeri içeceklerden tüketmeyerek, uykusuz kalmamaya ve sigaradan uzak durmaya özen göstererek migren ataklarını azaltabilirsiniz. Bu önlemlerin yanı sıra migren ağrılarına iyi gelen ve migren belirtilerini en aza indiren bitkilerden faydalanarak da bu hastalığı kontrol etmeyi öğrenmek mümkün olabilir. Bitkisel çözümler kulağa zararsız ve herkese uygun gibi gelse de, unutmayın ki bitkilerin de yan etkileri olabilir. Bu nedenle migrene yönelik olarak kullanmayı düşündüğünüz bitkisel takviyeler için ilk önce doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin.

Cayenne Biberi

Cayenne biberi, kırmızı renkte, oldukça acı bir biber türüdür. Cayenne biberiyle yapılan pek çok acılı sosun, o ağız yakan tadı biberde bulunan ‘kapsaisin’ maddesinden kaynaklanır. Acıyı herkes sevmez ama migren ağrısını bilenler, acı biberden korkmayacaklardır. Kapsaisin maddesinin bir özelliği de, beyne ağrı sinyalleri gönderen reseptörler üzerinde etki göstererek, kişilerin ağrı eşiğini yükseltmesidir. Ağrı eşiğinin yükselmesi demek, ağrıya karşı daha az duyarlı hale gelmek ve aynı şiddetteki bir ağrıyı daha az hissetmek demektir. Cayenne biberinin bu özelliğinden yararlanmak için biberin acılığına katlanmanız şart değil. Eğer yemeklerinize acı katma fikri hoşunuza gitmiyorsa, bir tutam Cayenne biberini kaynar suda demleyip, su biraz ılıdıktan sonra balla tatlandırarak içebilirsiniz.

Cayenne biberini ilk olarak az miktarlarda kullanıp midenize dokunup dokunmadığından emin olun. Mide ilaçları ile birlikte Cayenne desteği alınmaması tavsiye edilir. Bitkinin yan etkileri arasında mide yanması, mide ağrısı ve mide tahrişi yer alır. Cayenne biberi içeren kapsülleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Veba Otu

Migren tedavisine yönelik yapılan araştırmalarda, veba otu ile yürütülen deneylerde oldukça umut verici sonuçlar alınmıştır. Henüz veba otunun migreni iyileştirdiğini söylemek için erken olsa da bitkideki bazı bileşenlerin, kan damarlarındaki kasılmaları önlediği ve iltihaplanmayı azalttığı bilinmektedir. Kan damarlarının kasılması da, damarların iltihaplanması da migren ağrısı anlamına geldiğinden, az önce saydığımız özellikleri sayesinde veba otunun, migren ataklarının aralıklarını uzatabileceği ve atak sayısını düşürebileceği düşünülür.

Ancak veba otu ile ilgili mutlaka dikkat edilmesi gereken bir konu, bitkideki ‘pirolizidin alkaloidleri‘ (PA) denilen maddelerin karaciğer için son derece zararlı ve toksik olduğudur. Eğer veba otu içeren kapsül ya da tentür, herhangi bir bitkisel destek ürünü satın alırsanız ‘içinde PA (pirolizidin alkaloidleri) yoktur’ diye özellikle belirtilen ürünleri seçmelisiniz. Buna rağmen veba otunun yan etkileri arasında kaşıntı, ishal ya da mide bozukluğu sayılabilir.

Gümüşdüğme

Gümüşdüğmenin migrene karşı ne kadar etkili olduğuna dair bilimsel araştırma sayısı çok fazla olmamasına rağmen halk arasında bu bitki migren ataklarına karşı iyi gelmesiyle ünlenmiştir. Migren hastaları özellikle bulantı ve ışığa karşı hassasiyet gibi şikayetlerinin gümüşdüğme bitkisi sayesinde azaldığını söylerler. Aslında gümüşdüğme bitkisinde, migren atakları sırasında görülen kan damarlarındaki iltihaplanmalara karşı etkili olmasını sağlayacak bileşenler vardır. Bu bileşenleri sayacak olursak parthenolid, tanen, terpenoid ve flavanol maddeleri en başta gelir. Parthenolid maddesinin migren üstünde daha etkili olduğu düşünülür ama bitkinin tüm içeriği bir araya gelip migren ataklarını önlüyor olabilir.

Gümüşdüğme üzerine yapılan araştırmalar henüz çok az kişiyle sınırlı olduğundan, bilinen önemli bir yan etkisi olmamasına karşın hap, tablet, tentür vb şekilde gümüşdüğme desteği kullanacaksanız ilk önce doktorunuzla bu konuyu görüşebilirsiniz. Gümüşdüğmenin önemli yan etkileri arasında kan pıhtılaşmasını azaltabileceği gelir ve bu yüzden pıhtı önleyici ilaçlarla aynı anda kullanılmaması gerekir. Hamilelere ve bebek emzirenlere de bu bitki önerilmez.

Zencefil

Migren doğal olarak şiddetli ağrılarla özdeşleşmiştir fakat migren atakları sırasında yaşanan mide bulantıları ve kusmalar da, ağrının kendisi kadar rahatsız edici olabilir. Yemeklere lezzet katan ve bununla birlikte bitkisel reçetelerden de eksik olmayan zencefil, ağrının yanı sıra bulantı ve kusma belirtilerini iyileştirmek için de faydalı olabilir. Doğal bir ağrı kesici olarak farz edilen zencefil, sadece migren hastaları için değil, sindirimle ilgili şikayeti olan pek  çok kişiye önerilen, faydası bol bitkilerden biridir. Piyasada tablet, hap gibi farklı biçimlerde pek çok zencefil ürünü bulunabilir ancak evde hazırlayacağınız zencefil çayı ile de, zencefilin özelliklerinden yararlanabilirsiniz. Zencefilin üzerinde duracağımız yan etkisi ise kan inceltici bir bitki olmasıdır. Bu nedenle özellikle kan inceltici ilaç kullananlar aynı sırada zencefil desteği almamalıdır.

Ginkgo Biloba (Mabet Ağacı)

Ginko Biloba kan dolaşımını iyileştiren ve düzenleyen bir bitkidir. Bu özelliği sayesinde migren ağrılarına yol açan kan dolaşımı problemlerini hafifleterek, ağrılara iyi gelebileceği belirtilir. Bitkinin aynı zamanda iltihap önleyici özelliği de vardır ve bütün bu iyileştirici etkiler bitkinin migren tedavisi için önerilmesini sağlar. Ancak bu noktada ginkgo bilobanın yan etkiler arasında baş ağrısı ya da beyindeki kan dolaşımının etkilenmesi sonucu, nöbet geçirme gibi ciddi yan etkilerinin bulunuyor olması, bitki ile ilgili olarak migren hastalarının tedbirli olmasını ve doktora danışmadan kesinlikle ginkgo biloba desteği kullanmamasını gerektirir.

Ginkgo biloba, en başta migren ilaçları olmak üzere, diğer ilaçlarla etkileşime geçebileceğinden, herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ginkgo biloba takviyesi almamanız önerilir. Bitkinin migreni tetikleyebileceğini göz önünde bulundurarak, kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önerilir.


0 commentaires:

Yorum Gönder