Unutkanlığa İyi Gelen Bitkiler-Unutkanlığa bitkisel çözüm

Unutkanlığa İyi Gelen Bitkiler-Unutkanlığa bitkisel çözüm:

Yaşın ilerlemesiyle birlikte hafızanın da bir parça zayıflaması normaldir. Dikkat bozukluğu ya da unutkanlık, işin içine Alzheimer veya kafa travması gibi ciddi hastalıklar ve durumlar girmedikçe, büyük hafıza kayıplarına varacak kadar ilerlemez. Yaşlanmanın dışında psikolojik rahatsızlıklar ya da stres gibi faktörler de hafızayı etkileyebilir. İsimleri hatırlayamamak ya da önemli tarihleri unutmak çoğumuz için sinir bozucu bir hal alır. Unutkanlığı önlemek için zihin jimnastiği yaptıran çeşitli aktiviteler, besinler, bitkisel takviyeler veya ilaçlar tavsiye edilir.

Hafızayı güçlendirmek için satılan ilaçların dışında, çeşitli bitkilerin de unutkanlığa iyi geldiği bilinmektedir. Bitkiler modern tıp öncesi pek çok derde deva olmuş ve modern tıbbın ilerlemesiyle de araştırma konusu haline gelmişlerdir. Günümüzde gotu kola ya da biberiye gibi bazı bitkilerin unutkanlığa iyi gelebileceğine dair çeşitli araştırma sonuçları bulunmaktadır. Ancak bitkileri tamamen zararsız olarak görmemekte fayda var. Eğer düzenli ilaç kullanıyorsanız, herhangi bir bitkisel takviye almadan önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Biberiye

Unutkanlığa iyi gelmesiyle bilinen en eski bitkilerden biri biberiyedir. Antik Yunan’da öğrencilerin sınavlara girmeden önce saçlarına taze biberiye dalı iliştirdikleri söylenir. Yüzyıllar geçmiş olmasına rağmen biberiyenin bu konudaki şöhretinde bir eksilme olmamıştır. Günümüzde, ofis çalışanları üzerinde yapılan bir araştırmada, biberiye kokusunun bile, iş yerinde çalışanların hafızaları üzerinde olumlu etki yaptığı görülmüştür. Biberiye beyin damarlarını genişleten ve hafızaya iyi gelen karnosik asit adlı antioksidan bakımından zengindir. Özellikle akşam üzeri iş yerinde bastıran yorgunluk ve dalgınlık için biraz biberiye esans yağı koklamak günü sorunsuz tamamlamanıza yardımcı olabilir.

Biberiye bitkisinin genel olarak faydalarına şöyle bir özetlediğimizde, belleği geliştirmeye yardımcı olur, sinirleri yatıştırır, dolaşım sistemini hızlandırır ve beyinde nörotransmitterlerin işlevindeki arızaları önlemeye yardımcı olur. Biberiye takviyeleri piyasada yağ, hap, çay gibi farklı biçimlerde bulunabilir.

Gingko Biloba

Gingko biloba ağacının yapraklarından türeyen bu bitki hafızayı güçlendirmek için en sık başvurulanlardan biridir. Vücudun tüm sistemini dengeleme özelliği bulunan gingko, unutkanlığa karşı en çok önerilen bitkiler arasındadır.

Gingkonun antioksidan özellikleri beyin ve sinir hücrelerinin yapısını stabilize eder ve serbest radikallerin saldırılarına karşı hücreleri korur. Amerika’da yapılan çeşitli araştırmalarda gingko ekstraktının kan dolaşımını iyileştirdiği ve kavrama ile ilgili fonksiyonları geliştirdiğine dair önemli kanıtlar elde edilmiştir. Elbette bu etkiyi kendi kendinize elde etmeye çalışmanız sakıncalı olabilir. Bitki ekstraktları, uzmanlar ve doktorlar eşliğinde, onların belirlediği dozlarda ve sürelerde alınmalıdır.

Beyne kan akışını desteklediği ve bunun sonucunda unutkanlığa iyi geldiği bilinen gingko, bu nedenlerden ötürü Alzheimer hastalığına çare bulmak isteyen araştırmacıların başlıca inceleme konularından biridir.

Gotu Kola

Gotu kola anksiyete belirtilerine karşı yardımcı olan ve belleği geliştirmek için beyin fonksiyonlarını uyaran bir bitki olarak anılır. Beyin fonksiyonlarının uyarılması zihnin açılması ve unutkanlığın en aza indirilmesi anlamına da gelir. Bu bitki sadece beyindeki kan dolaşımını iyileştirmekle kalmaz; aynı zamanda karaciğer rahatsızlıklarına ve soğuk algınlığına karşı da önerilir.

Gotu kola bitkisi çay, kapsül ve tablet de dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde karşımıza çıkar. Zihni çabuk bir şekilde canlandırmak için bir fincan sıcak suda bir çay kaşığı kurutulmuş gotu kola demlenerek, çay yapılabilir. Tadı acı gelirse, suyu ılıdıktan sonra bal ve limon ekleyerek lezzetini arttırabilirsiniz.

Şevketibostan

Bostan otu veya mübarek dikeni gibi farklı isimlerle de anılan şevketibostan (Cnicus benedictus), dikenli, keskin ve uzun yaprakları yüzünden çiçekleri zor toplanan bir bitkidir. Şevketibostanın bilinen özellikleri: kan dolaşımını iyileştirmesi, kanı temizlemesi ve toksinleri atmaya yardımcı olmasıdır. Beyin için genel bir beslenme sağladığı bilinir.

Kan dolaşımını iyileştirmesinin yanı sıra bu bitki, sindirime ve ayrıca unutkanlığa iyi gelir. Şevketibostan genellikle çay şeklinde tüketilir.

Melisotu

Botanikteki ismi ‘Melissa officinalis‘ olan melisotu, Güney Avrupa’dan çıkmış ama bugün tüm dünyada rastlanabilen bir bitkidir. Çok çeşitli kullanım alanları vardır. Bazen bir bardak içeceğin yanında garnitürdür bazen de güzel kokusundan yararlanmak üzere yağa katılır. Mutfakta salatalara ekleyebileceğiniz melisotunun beyin fonksiyonlarına iyi geldiği ise herkes tarafından bilinmez.

Oysa Amerika’da yayımlanan çeşitli makalelerde melisotunun beyin fonksiyonları ve özellikle de hafıza, muhakeme ve problem çözme ile ilgili alanlarda etkili olduğu yazılmıştır. Tüm bunların yanı sıra bitkinin anksiyete belirtilerini de azalttığı belirtilir.

Unutkanlığa Karşı Önerilen Diğer Bitkiler

Unutkanlığa iyi gelen bazı bitkisel gıdalar da artık mutfaklarımızda yer etmiş ve sık kullandığımız besinlerdir. Örneğin kırmızı acı biber, soğan, sarımsak, ceviz, karanfil bu besinler arasında sayılabilir. Her biri ayrı ayrı beyni güçlendirdiği ve unutkanlığa karşı iyi geldiği bilinen gıdalardır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme zihin açıklığı adına çok önemlidir.


0 commentaires:

Yorum Gönder